Come nascono le classifiche gastronomiche?
a volte l'ispirazione per una classifica nasce anche guardando un tappeto dai colori bellissimi adagiato in mezzo a un cortile |
Una settimana fa sono andata a mangiare un gelato da Scirocco, gelateria un po' fuori porta che amo particolarmente. Era -incredibilmente- un giorno d'estate quel 23 giugno e così ero andata al fiume per prendere il sole e fare un idromassaggio alle spalle sotto la meravigliosa cascatella. E al ritorno, rito immancabile ogni volta che c'è il fiume di mezzo, con l'Adorabile siamo andati ad assaggiare gli ultimi gusti che Andrea Bandiera ha realizzato per l'estate: caprino con anice stellato e arancio e gelato di pesto, fatto con basilico, pinoli, mandorle, pistacchi e scorza di limone. Buonissimi! Ma insomma, tra una leccata e l'altra di fantastico gelato si parlava con Andrea di una recente classifica sui migliori gelati d'Italia, pubblicata da un sito di gastronomia. Lui si è classificato tra i primi 10. Bravo! Lui era contento ma insomma, un po' dubbioso sul metodo. Perché insomma si chiedeva... in base a cosa hanno giudicato? Non è dato saperlo. I più naturali? I più cremosi? O forse i più simpatici? O magari semplicemente i più buoni...ma in base a cosa? Anche le descrizioni erano frettolose. Insomma... fare una classifica italiana precisa non è facile. Forse sarebbe meglio farla coi giudizi dei lettori. Oppure fare città per città, magari scegliendone 10, i capoluoghi di provincia. Già farla regionale è dura. E comunque mi son chiesta? Ma come nascono le classifiche gastronomiche? Almeno...come nascono le mie? Prendo la palla al balzo dopo aver realizzato per Stay.com (una guida di viaggi online fatta dalle persone che abitano le città e utenti stessi del sito web), la mia classifica dei 15 posti dove mangiare a Bologna. Il criterio è: secondo me. Per essere leggermente più specifica: posti che raccontino la personalità complessa della città che non è solo tortellini e zuppa inglese. Ma questo, forse, l'avevate già capito. Per essere chiara del tutto: è certo che la simpatia per il gestore può influenzare la classifica. Anche se i conti, Bea, li paga sempre.
un pranzo al Twinside dove fanno delle penne al pomodoro da urlo!
Un giorno Stay.com mi ha scritto da Oslo dicendomi che avevano apprezzato il blog e che avrebbero voluto con piacere alcune mie segnalazioni in tema di cibo per una guida, la mia guida a Bologna, insomma. Io ho iniziato a farla mettendoci un po' molto tempo perché avevo capito che doveva essere in inglese e perché ho immaginato che dovesse essere un'indicazione di almeno 4/5 righe. La precisione porta via tempo. Invece ne bastava una (perché poi loro trovavano la descrizione dai siti di riferimento), ma io avevo già iniziato a scrivere e quindi ho deciso di finire qui la mia seconda guida in inglese, buona per la rubrica English Bea. Che in città di stranieri ce ne sono tantissimi. In questi giorni, poi, col festival del Cinema Ritrovato, mi sembra di essere un po' in Inghilterra, un po' in Olanda e anche in Francia. C'è gente da tutto il mondo per vedere 300 incredibili film del passato restaurati! (vi segnalo Hitch muto, il grande Alfred prima del sonoro...mitico). Se qualcuno, leggendola, troverà che mi sono dimenticata delle cose...beh...non è proprio così. I posti che non ci sono li ho tenuti da parte per un'altra guida! Ah, e a proposito di classifiche... eccone una fatta dagli utenti e quindi secondo un criterio preciso. E' sulle migliori gelaterie d'Italia, sondaggi.gastronauta.it. Io ho già votato...indovinate chi?
piadina at Lestofante
TOP 10
For
a coffee or a breakfast, Le Petit Cafè
If
you want to have your “coffee experience” in Bologna, that's
your place. Le Petit Cafè has a whole existential concept around the
famous Italian drink that here is branded Lelli, one of the best name
in my opinion. You can chose among Plantation
India washed arabica, Parchment India washed robusta, Barahona Santo
domingo washed arabica and many others. Good for breakfast but also
for a quick pleasure in the late morning or early afternoon.
Strada
Maggiore, 25
051
230498
Everyday
from breakfast til aperitivo
A
quick, supertasty and well priced lunch at Twinside
I love
lunches. Alone, with friends, for a “kiss good afternoon” with my
boyfriend. And I find Twinside (the bistrot of reputated restaurant
Caminetto d'Oro) extremely interesting for dishes and ingredients.
Everything's very researched and comes from the best producers of
Italy. My top choice? Tartare with marinated salmon, pineapple and
pinenuts, pasta with fresh tomato and basil (it absolutely reminds me
of that my grandmother used to cook for me when I was a child, a real
madeleine),
or sandwiches made with homemade pan brioche.
via
de' Falegnami 6
0519911797
from
monday to saturday, sunday closed
The 8
cloves format for the gourmet pizza at Berberè
For
those who want to experience the best pizzeria in town... but also
the new age of pizza, this is the place to be. The trademark is that
of Beniamino Bilali, one of the greatest pizza master of Italy,
expert in natural sourdough. The project of Berberè belongs to
brothers Aloe, with Matteo, the chef, who learned all his knowledge
in the kitchen from some of the best Italian chefs and the pizza's
secrets from Beniamino. 48 hours of rising, use of excellent flowers
and a gourmet choices for the dressings. Pizza comes on the
19-23table already cut in 8 “cloves” and the best, if you want to
taste more and are some people, is to taste one first...and then the
others. I like the atmosphere and the place as well.
Le
Piazze - Lifestyle Shopping Centre
Via
Pio La Torre 4/b - Castel Maggiore, Bologna
from
tuesday to sunday 12,30-14,30/19-23
closed
on monday for lunch
051705715
Bologna
la grassa, Bologna the Fat: Osteria Bottega
Osteria,
originally, stands for “a place serving wine and simple food”.
Bottega means “shop”. These words together want to give the
customers the idea of a strong tradition (still, in Bologna, you can
really find few original osteria+bottega where to eat and to
foodshopping) and the possibility to eat very well and genuine in a
nice atmosphere, far from waiters plaster and conformism. That's why
the owner, Daniele Minarelli, could be called a “oste”. The
breath of genuinity blows over the place but the mood is somehow very
contemporary. Directly into your plate: broth tortellini,
tagliatelle, cotoletta alla bolognese and the famous “twice cooked”
pigeon of the chef Daniele Bendanti. Ah,
I do not eat meat, but I trust my friends who say this is the best
for typical bolognese food.
via
Santa Caterina 51
from
tuesday to saturday, lunch and dinner
closed
Sunday and Monday
051585111
Italian
Fusion: choose Casa Monica
Does it
make a difference when you know the chef and when you do not? Well, I
think so. That's why I know for sure that, when friends or people I
don't know write to me to have a hint about where to eat in Bologna,
Casa Monica is always on the guest list... because of the great food
but also because of the chef, Monica Cuniberti, who is in the kitchen
but also among the tables in the warm room that was once a mechanic.
She's a great woman, really generous and warm hearted. Her food is
like her and I would call it Italian Fusion, cause raw material and
inspiration is Italian with a twist of International flavour Try the
little octopus weaped with potatoes, olivs and capers. The cake
artichokes with balsamic vinegar, the black ink of squid passatelli
with white sauce of sea, ravioli stuffed with ricotta with chard
cream or tuna crosted by sesame with crispy spinach, raisins, pine
nuts and wasabi sauce. Good choice of wines.
via
San Rocco 16
051522522
open
all evenings
Tradition
remixed at Trattoria Serra
The
first time I entered this trattoria I felt like being at home. Yes,
this is the atmosphere you find at Trattoria Serra, named after the
street it lies on in Bolognina neighbourhood. Great selection of
genuine products from our Emilia land, knowledge of our food
tradition to start and slight contamination of contemporary vision to
handle certain dishes with care. The owners, Flavio and Tommaso, are
totally kind and thoughtful, especially when you call to book a table
and they “have” to tell you it's sold out. Something that happens
frequently. So, I suggest you book in advance!!! Mostly for meat
eaters, some options are for vegetarians...better ask.
via
Luigi Serra 9/b
0516312330
closed
mondays and tuesdays
wednesdays
and thursdays open for dinner
fridays
saturdays sundays open lunch+dinner
Chatting,
drinking, vintaging at Camera con vista
You
enter in the space and everytime you want to change place and try all
the decor possibilities. Camera a Sud is like this. Comfortable,
cosy, easy going. You can stay seated the whole afternoon and nobody
will bother you. But this is not because it's mainly a student place.
This is trans-generational. And very adult, so to say, in the choice
of wines, in the care for food, in the friendly art of waiting the
tables. White, rosé, red or sparkling? Or just a coffee and a chat
with your best friend? In winter time better phone to reserve a
table. In summer, from tuesday tiol friday you can have a drink
outside, in the small piazza Biagi.
via
Valdonica 6
0510951448
From
mondays to saturdays 12pm-1am
sundays
5pm-1am
Bologna
and a whole Region in da plate with I Matti della Polenta
A
more or less open kitchen, a small room with seats. That's it. The
most famous food format in Bologna town. But, be careful, the
substance, the “filling” of the idea should be brilliant. Just
like when talking about I Matti, their love for bolognese food and
especially polenta: coarsely or finely ground yellow or white
cornmeal boiled with water or stock into a porridge and eaten
directly or baked, fried or grilled, as wikipedia suggests. One of
the owner, Roberta (together with Alessandro she shares a story of
sacking and restarting a new foody life) will entertain you with
great stories and recipes about food. Prices are really good, a fast
food for gourmets. Gorgeous! In summertime I Matti is closed in July
and moves to a beautiful place called “Il ponte della bionda”,
just a bit outside the town's old walls, in the land. You should
visit it and also eat crescentine.
via
Sant'Isaia 84/a
0510391646
in
winter open all days, from morning til dinner
A
food rave to know people and experience great chefs for free at Le
Club des Pirottines
Le Club
des Pirottines is my kitchen club. I really mean it. I started it
with my friend Simona, an art curator, inside her art gallery 2 years
ago. Every month we invite a famous chef to teach us a recipe. They
all come for free and nobody pays anything. This school is a
knowledge exchange project and sometimes also the pupils, called “le
pirottine” or “i pirottini”, can teach their best recipe. It's
like a “carbonaro” circles where a certain idea of a food
revolution is going on, with kindness. You can sign up on facebook.
Search for Le Club des Pirottines, ask and you'll be part of the
band!
one
monday a month
from
september to may
My
favourite aperitivo in town is Lestofante
I
admit I don't lik aperitivo time so much. This ritual of drinking and
eating, usually standing, from 7 pm to 10 pm in bars. Usually I don't
like it because I love to eat properly, sitting comfortably, tasting
genuine products. But yes, this can happen at Lestofante (swindler in
English), a little and cozy bar in the center of the town. Everything
is really small here. Tiny and soooo sweet. And you find young and
adult people in a generational mix that tells the story of a part of
citizens in my beautiful Bologna. I belong to this people,
spiritually. Even if I go everywhere with no real relational
problems. What I love in Lestofante, to tell about food, is the
aperitivo with excellent product from Romagna. Piada (a special bread
with no yeast), great cheese from romagna farm, genuine salami and
ham and the wines of Ca' Montalbano from Brisighella. Gentle table
waiting and great prices.
via
S. Petronio Vecchio 15/b
from
monday to friday 3,30pm-1am
saturdays
5pm-1am
closed
on sunday
|
oddio che emozione!!! le pirottine su stay.com!!!! :)
RispondiEliminayehhhhhhhhhh!
RispondiEliminaCiao bea, grazie per i complimenti, ma volevo fare una piccola , ma importante precisazione che la classifica del gastonauta e' sulle gelaterie PREFERITE, non le migliori...e anche se sottile c'e' differenza!!
RispondiEliminaciaoo
preferite o migliori, mi pare che le classifiche ufficiali, spesso, non diano chiarezza su questa distinzione. e poi, insomma, sappiamo pure che i sondaggi fatti così, con un clic, dipendono spesso da quanta forza ha il soggetto da votare, di coinvolgere gli altri a cliccare per lui! quindi, insomma, vogliamo dire che anche questa sarà una classifica poco interessante?
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